Coronarografie

Investigații cardiologice › Coronarografie

Cardiologia actuală ne permite să apelăm la o gamă largă de proceduri, teste și metode pentru diagnosticarea și tratarea bolilor cardiovasculare. Unele din aceste proceduri sunt mai ușor de realizat și nu foarte complicate pentru pacient, în timp ce altele presupun spitalizare și abordare multidisciplinară. Din fericire, dispozitivele medicale, expertiza și tehnicile minim invazive au evoluat semnificativ în ultimii ani, această evoluție conferind siguranță sporită pacientului, recuperare rapidă și o spitalizare redusă.

Coronarografia

Este o procedură de cardiologie intervențională - ramură a cardiologiei care, prin intervenții cardiovasculare minim-invazive, se ocupă de diagnosticul și tratamentul bolilor inimii (boala coronariană, aritmii, bolile valvelor cardiace) și ale arterelor. Intervențiile sunt realizate doar prin puncții arteriale sau venoase, fără operație și fără anestezie generală.

 

Coronarografia este cea mai bună metodă de evaluare a arterelor coronare, vasele de sânge care hrănesc mușchiul inimii, reprezentând standardul de aur pentru confirmarea diagnosticului de boală coronariană dar și pentru stabilirea deciziei de revascularizare. Prin coronarografie se identifică posibile obstacole în calea curgerii normale a sângelui, așa numitele stenoze coronariene. Simptomele descrise de pacienții cu stenoze coronariene sunt reprezentate în primul rând de durere la nivelul toracelui anterior, uneori descrisa și ca gheară, constricție, apăsare, arsură sau jenă în zona pieptului.

Coronarografia este indicata in urmatoarele situatii:

  • evaluarea pacientilor cu dureri toracice anterioare sau lipsă de aer (dispnee) aparute la efort
  • cand durerile in piept se agraveaza ca intensitate, devin peristente, apar mai frecvent sau chiar si in repaus (angina instabila)
  • evaluarea pacientilor care au suferit un infarct miocardic
  • cand prin ecografie se evidentiaza modificari de contractilitate a muschiului cardiac
  • ca urmare a unor modificari pe electrocardiograma de repaus sau a unui rezultat anormal la testul EKG de efort /RM cardiac de stres
  • ca parte din protocolul de evaluare preoperatorie la pacientii care urmeaza sa fie operati pe cord pentru boli valvulare sau pre-TAVI.

În timpul coronarografiei, pacientul examinat este conștient pe toată durata investigației. În majoritatea cazurilor accesul se face prin artera de la nivelul încheieturii mâinii, cu anestezie locală; avantajul acestui tip de abord (radial): complicații hemoragice minime și mobilizarea pacientului imediat după procedură.

În cazul identificării unor zone de calibru redus (stenoze), artera afectată este expandată la dimensiunea normală prin dilatarea unui balon și implantarea unui stent coronarian, care previne reîngustarea.

Perioada de internare este in cele mai multe cazuri de 24 de ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de coronarografie.

Angioplastia coronariană

Angioplastia coronariană este o procedură de cardiologie intervențională prin care se restabilește fluxul de sânge normal la nivelul mușchiului inimii printr-o arteră coronară îngustată sau blocată.

Procedura se realizează atunci când, în urma coronarografiei, se constată ca arterele coronare prezinta ingustari sau obstructii complete. Arterele coronare pot prezenta stenoze semnificative prin depunere de colesterol, calciu si alte grasimi, caz in care circulația sângelui este îngreunată sau chiar împiedicată complet.

Prin angioplastie, artera coronara este expandata la dimensiunea normala cu ajutorul unuia sau mai multor stenturi, dispozitive de dimensiuni mici care previn reingustarea arterei si o mentin permeabila. Implantul de stent coronarian este o procedura minim invaziva care nu implica anestezie generala sau taieturi. Intreaga interventie se realizeaza printr-un cateter subtire ce este introdus de obicei prin artera de la încheietura mâinii, cu anestezie locală. Avantajul acestei tehnici: recuperare rapida si reluarea activitatilor uzuale în doar câteva zile.

In prezent, angioplastia coronariana cu stent este principala metoda de revascularizare coronariana, cu o rata de succes mai mare de 95%, cu efect de durata si risc scazut de complicatii. Pentru cei mai multi pacienti cu cardiopatie ischemica, angioplastia cu stent are un impact pozitiv asupra calitatii si duratei vietii si este o metoda de tratament salvatoare atunci cand este efectuata imediat dupa un infarct miocardic acut.

Stentul coronarian

Stentul este un dispozitiv in forma de cilindru al carui rol este de a mentine artera permeabila, astfel incat sangele sa poata circula normal, fara niciun obstacol. Stenturile sunt pre-montate pe un balon si au lungimi si diametre diferite, iar dimensiunea corecta este aleasa astfel incat sa traverseze artera si leziunea coronariana, sa pastreze forma initiala a vasului, precum si diametrul optim al acestuia pentru o perioada cat mai mare de timp.

Toate stenturile de generatie noua sunt acoperite cu un material special impregnat cu o substanta farmacologica cu efect anticoagulant, antiinflamator si antiproliferativ. Substanta se elibereaza lent in peretele arterei si impiedica procesul de cicatrizare anormala a vasului. In departamentul de cateterism cardiac din spitalul Medicover se folosesc doar stenturi farmacologic active de ultima generatie, cu risc minim de restenoza intrastent si rezultate durabile pe termen lung.

Doriți să faceți o programare?

Sau aveți nevoie de orice alte informații de cardiologie?

© 2024 Dr. Radu Pretorian · medic cardiolog București. Toate drepturile rezervate.